21 sep. | Aeroventic
Delicato installerar miljövänlig processkyla

tesab.se

En färsk Delicatoboll är mjuk och lite varm – för att den ska kunna plockas av en robotarm måste den först kylas och bli hård. Den nedkylningen sker snart med hållbar CO2-teknik.

Delicato är Nordens största tillverkare av konditorivaror. Deras sortiment omfattar allt från choklad till tårtor, konditoribitar, kakor, skumprodukter och mycket annat. Alla har nog någon gång smakat en Delicatoboll, Punchrulle eller Mazarin.

Industri & Laboratoriekyl har fått i uppdrag att konvertera kylan med hållbar CO2-teknik i Delicatos bageri i Segeltorp strax utanför Stockholm. Förprojekteringen gjordes redan våren 2017, projekteringen innan sommaren 2018 och i mitten av augusti startade uppdraget med elarbeten och rördragning. Hela installationen beräknas vara klar till årsskiftet 2018/2019. I uppdraget ingår ny kylmaskin, sex kylrum, ett frysrum samt en frystunnel.

Frystunneln används för att chockfrysa Delicatobollar. Mjuka Delicatobollar åker fram på löpande band, in i en tre meter lång frystunnel som kyler dem tills de är kalla och hårda. När de efter några sekunder kommer ut ur tunneln lyfter robotarmar upp de lätt frysta Delicatobollarna och placerar dem oskadda och fina i sin förpackning. CO2-tekniken innebär att Delicato får miljövänlig kyla som inte bidrar till växthuseffekten. Systemet kommer vara helt förberett för värmeåtervinning.

Delicato tar här ett helhetsperspektiv över tillverkningen med fokus på funktion och miljö. Industri & Laboratoriekyl är en professionell, serviceminded och lösningsorienterat leverantör av ny kylteknik. De är självgående och har hög kompetens inom sitt område, säger Johan Blücher, underhållschef på Delicato

- Det här är ett spännande uppdrag därför att det innefattar processkyla. Vi gör ett livsmedel kallt för att det ska klara av hanteringen. CO2-tekniken fungerar oerhört bra även i processapplikation, säger Viktor Wilson, projektledare på Industri & Laboratoriekyl.

Vad är aeroventic?
 • Vad är aeroventic?

  Aeroventic är en internationell lösning för HVACR industri. Den skapar möjlighet för både tillverkare och distributörer att visa upp deras verksamhet och produkter över hela världen. Ett system som har global räckvidd.

 • Företagsprofil

  Utveckla företagsvärde och presentera dina konkurrensfördelar.

  Visa upp dina kataloger, datorprogram och all information du anser är viktig.

 • Virtuell produkt showroom

  Det är en utmärkt plats att presentera alla dina produkter på ett ställe. Varje produkt har en "Lägg till i offerten" knapp för kundens bekvämlighet. Kunden skickar en förfrågan direkt till dig.

 • News & kanalinformation

  I princip, ör aeroventic en online mässa där du presenterar ditt företag och produkter, visar upp kataloger, knyter kontakter och utvecklar din verksamhet.

Vad du får av oss?
Partners
Vad du får av oss?