8 sep. 2017 | Aeroventic

”Varmvatten-experten” Mats Hellström från NIBE Energy Systems tipsar.

Vilken storlek ska jag välja och hur ska jag tänka i valet av beredare?

Svaret avgörs av hur mycket varmvatten du behöver! Tumregeln är att det behövs 40-50 liter varmvatten för en normaldusch på 40 grader i fem minuter. Är du ensam och ska tvätta händerna i varmvatten i en sommarstuga kan du klara dig med en femliters-beredare.

Är ni istället fyra i familjen i en stor villa, badar och duschar ofta kan ni behöva en beredare på 200-300 liter. Men oftast klarar en sommarstuga, med familj, sig utmärkt med en varmvattenberedare på 55 liter emedan 170-180 liter räcker bra för normalvillan och tonårsfamiljen. Sedan är det förstås alltid bra att satsa på god kvalitet som håller länge och är bekymmersfritt. Priserna varierar från cirka 2 800 kronor för en femlitersmodell till cirka 13 000 kronor för 300 liter.

 

Vad är viktigt att tänka på i valet av korrosionsskydd?

Det är väldigt viktigt att du väljer modell efter vattenkvalitet, oavsett om det är kommunalt vatten eller vatten från egen brunn. Beroende på framförallt PH-värde, kloridhalt, hårdhet och alkalinitet gäller det att välja rätt korrosionsskydd. Kopparfodrad, rostfri eller emaljerad modell med offeranod. Låter lite krångligt men är busenkelt att kontrollera, antingen via kommunens hemsida eller med ett snabbt och kostnadsfritt vattentest om du har egen brunn. Genom att välja rätt korrosionsskydd kan man se fram emot lång livslängd på varmvattenberedaren

 

Är moderna varmvattenberedare energisnåla?

Absolut. Om man väljer en ”smart” och självlärande modell så styrs varmvattenproduktionen efter användarens behov och användarmönster. Smarta termostater ”lär sig” helt enkelt när beredaren ska värma vatten, beroende på när användaren duschar eller vrider på varmvattnet. Den smarta termostaten stänger av uppvärmningen under exempelvis dagen när familjen är på jobb eller barnen i skolan. Energiförbrukningen och kostnaderna sänks rejält.

Vad är aeroventic?
 • Vad är aeroventic?

  Aeroventic är en internationell lösning för HVACR industri. Den skapar möjlighet för både tillverkare och distributörer att visa upp deras verksamhet och produkter över hela världen. Ett system som har global räckvidd.

 • Företagsprofil

  Utveckla företagsvärde och presentera dina konkurrensfördelar.

  Visa upp dina kataloger, datorprogram och all information du anser är viktig.

 • Virtuell produkt showroom

  Det är en utmärkt plats att presentera alla dina produkter på ett ställe. Varje produkt har en "Lägg till i offerten" knapp för kundens bekvämlighet. Kunden skickar en förfrågan direkt till dig.

 • News & kanalinformation

  I princip, ör aeroventic en online mässa där du presenterar ditt företag och produkter, visar upp kataloger, knyter kontakter och utvecklar din verksamhet.

Vad du får av oss?
Partners
Vad du får av oss?